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SUBJECT: VISUAL AIDS FOR DENOTING RESTRICTED USE 

AREAS 

RESPONSE BY OPERATOR 

QUESTIONS REF to 

ANO-14-I 

YES NO N.A. REMARKS (Include 

reference to 

documentation or reason 

for non-compliance / non-

applicability) 

S NS 

CLOSED RUNWAYS AND TAXIWAYS, OR PARTS THEREOF 

1. Is a closed marking displayed on a runway or taxiway, or 

portion thereof, which is permanently closed to the use of 

all aircraft? 

7.1.1    

  

TEMPORARILY CLOSED RUNWAY OR TAXIWAY 

2. Is a closed marking displayed on a temporarily closed 

runway or taxiway or portion thereof, except that such 

marking may be omitted when the closing is of short 

duration (less than 3 days) and adequate warning by air 

traffic services is provided? 

7.1.2    

  

LOCATION 

3. On a runway, is a closed marking placed at each end of 

the runway, or portion thereof, declared closed and 

additional markings so placed such that the maximum 

interval between markings does not exceed 300m? 7.1.3 

   

  

A. On a taxiway, is a closed marking placed at least at 

each end of the taxiway or portion thereof closed? 
   

  

CHARACTERISTICS 

4. Is the closed marking of the form and proportions as 

detailed in ANO 14 Vol. I, Figure 7-1, Illustration a), 

when displayed on a runway, and of the form and 

proportions as detailed in ANO 14 Vo. I, Figure 7-1, 

Illustration b), when displayed on a taxiway? 

7.1.4 

   

  

5. Is the marking white when displayed on a runway and 

yellow when displayed on a taxiway? 

Note – When an area is temporarily closed, frangible 

barriers or markings utilizing materials other than paint 

or other suitable means may be used to identify the 

closed area. 

   

  

6. When a runway or taxiway or portion thereof is 

permanently closed, are all normal runway and taxiway 

markings obliterated? 

7.1.5    

  

7. Are lighting on a closed runway or taxiway or portion 

thereof not operated, except as required for maintenance 

purposes? 

7.1.6    

  

8. In addition to closed markings, when the runway or 

taxiway or portion thereof closed is intercepted by a 

usable runway or taxiway which is used at night, are 

unserviceability lights placed across the entrance to the 

closed area at intervals not exceeding 3m (See paragraph 

7.4.4 of the ANO-14-I)? 

7.1.7    

  

NON LOAD BEARING SURFACES 

9. Do shoulders for taxiways, runway turn pads, holding 7.2.1      
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bays and aprons and other non-load-bearings surfaces, 

which cannot readily be distinguished from load-bearing 

surfaces and which, if used by aircraft, might result in 

damage to the aircraft have the boundary between such 

areas and the load-bearing surface marked by a taxi side 

stripe marking? 

 Note – The marking of runway sides is specified in 

paragraph 5.2.7 of the ANO-14-I. 

LOCATION 

10. Is a taxi side stripe marking placed along the edge of the 

load-bearing pavement, with the outer edge of the 

marking approximately on the edge of the load-bearing 

pavement? 

7.2.2    

  

CHARACTERISTICS 

11. Do the taxi side stripe markings consist of a pair of solid 

lines, each 15cm wide and spaced 15cm apart and the 

same colour as the taxiway centre line marking? 

 Note – Guidance on providing additional transverse 

stripes at an intersection or a small area on the apron is 

given in the ICAO Aerodrome Design Manual, Part 4. 

7.2.3    

  

PRE-THRESHOLD AREAS 

12. When the surface before a threshold is paved and exceeds 

60m in length and is not suitable for normal use by 

aircraft, is the entire length before the threshold marked 

with a chevron marking? 

7.3.1    

  

LOCATION 

13. Is the chevron marking pointing in the direction of the 

runway and placed as shown in ANO 14 Vol. I, Figure 7-

2? 

7.3.2    

  

CHARACTERISTICS 

14. Is the chevron marking of conspicuous colour and 

contrast with the colour used for the runway markings, 

preferably be yellow? 7.3.3 

   

  

A. Does it have an over-all width of at least 0.9m?      

UNSERVICEABLE AREAS 

15. Are unserviceability markers displayed wherever any 

portion of a taxiway, apron or holding bay is unfit for the 

movement of aircraft but still possible for aircraft to 

bypass the area safely?  
7.4.1 

   

  

A. Are unserviceability markers also displayed at the 

entrances to a permanently or temporarily closed 

runway or taxiway, or part thereof? 
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B. On a movement area used at night, are 

unserviceability lights used? 

 Note – Unserviceability markers and lights used to guide 

aircraft to bypass a portion of a taxiway, apron or 

holding bay that is unfit for normal movement are 

intended for such purposes as warning pilots of a hole in 

a taxiway or apron pavement or outlining a portion of 

pavement, such as on an apron, that is under repair.  

They are not suitable for use when a portion of a runway 

becomes unserviceable, nor on a taxiway when a major 

portion of the width becomes unserviceable.  In such 

instances, the runway or taxiway is normally closed. 

   

  

LOCATION 

16. Are unserviceability markers and lights placed at intervals 

sufficiently close so as to delineate the unserviceable 

area? 

 Note – Guidance on the location of unserviceability lights 

is given in Attachment A, Section 14,ANO 14 Vol. I. 

7.4.2    

  

CHARACTERISTICS OF UNSERVICABILITY MARKERS 

17. Do unserviceability markers consist of conspicuous 

upstanding devices such as flags, cones or marker boards? 
7.4.3    

  

CHARACTERISTICS OF UNSERVICEABILITY LIGHTS 

18. Does an unserviceability light consist of a red fixed light?   

7.4.4 

     

A. Does the light have an intensity sufficient to ensure 

conspicuity considering the intensity of the adjacent 

lights and the general level of illumination against 

which it would normally be viewed, and in no case 

be less than 10 cd of red light? 

   

  

CHARACTERISTICS OF UNSERVICEABILITY CONES 

19. Is an unserviceability cone at least 0.5m in height and red, 

orange or yellow or any one of these colours in 

combination with white? 

7.4.5    

  

CHARACTERISTICS OF UNSERVICEABILITY FLAGS 

20. Is an unserviceability flag at least 0.5m square and red, 

orange or yellow or any one of these colours in 

combination with white? 

7.4.6    

  

CHARACTERISTICS OF UNSERVICEABILITY MARKER BOARDS 

21.  Is an unserviceability marker board at least 0.5m in 

height and 0.9m in length, with alternate red and white or 

orange and white vertical stripes? 

7.4.7    
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Comments of Inspector (s): 
 

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………….. 

 

 

 

Conclusions: 
 

……………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………. 

 

Signature of Aerodrome Safety 

Inspector (AGA), Member 

Signature of Aerodrome Safety 

Inspector (AGA), Member 

Signature of Aerodrome Safety 

Inspector (AGA), Member 

Signature of Aerodrome Safety Inspector (AGA),  

Team Leader 

 


